Als een kind te laat voor het eten. Header icoon

Iemand gaf onlangs commentaar op mijn wisseling van baan. Hij gaf mij in een berichtje een mooi compliment; ‘still going strong’. Toch had ik daar, een tikkie ondankbaar besef ik mij nu, wat gemengde gevoelens over.
Jan van Geerenstein • 24-01-2017 • Leestijd 6 min

Aan de ene kant was het vleiend en tegelijkertijd vertelde het iets over het onvermijdelijke; het oplopen van leeftijd. Stamina valt te prijzen. Volhouden, volharden is een goede eigenschap. Maar, als het nu niet zo voelt?

Ik ben namelijk helemaal niet bezig met volhouden. Ik hou niet vol, ik hou van.

Daarnaast hou ik mij vast aan de vertaling van het woord ‘volharden’ in de Bijbel. Daar betekent het niet: je tanden op elkaar en doorharken, maar daar zegt het iets over afwentelen en overgeven. Precies het tegenovergestelde.

Dikwijls krijg ik wel eens de vraag of creatieve mensen nooit eens ‘opdrogen’. Zoiets als een ‘writers block’.

Ik heb wel eens mogen zeggen dat wat opdrachtgevers ook maar vragen, het is slechts een fragment van wat je zelf al weet.

Ik geloof namelijk in het gegeven dat alles er al is. Voor de vraag uit. Voor mij uit. Oplossingen zijn er al, nog voor de vraag er is. Dat is in het groot gedacht. Misschien, heeft het zelfs levensbeschouwelijke trekjes. In het klein gedacht: heb ik nog niet ontdekt dat mijn harde schijf ergens bovenin vol zit. Elke dag komt er nog heel veel informatie bij. Bijzondere informatie die weer te maken heeft met manieren van kijken. Dus, als er een oneerbiedige rekensom valt te maken, heb je elke dag zeg maar 20 nieuwe dingen ontdekt (het zijn er vast veel meer), maar je krijgt beslist geen 20 essentiële vragen. Dus, is er altijd een klimmend overschot.

Nieuwe vragen wurmen zich door informatie die er allang is.

Probeer maar eens opdrachtgevers uit te dagen om een vraag te stellen en durf dan ook eens direct antwoord te geven. Je hebt er ongetwijfeld al eens een keer over nagedacht. Vertrouw daar maar eens op. Daar komt bij dat ik geloof in: "Greatness doesn't start with a market opportunity; it starts with a problem that needs solving. The opportunity comes from marketing the solution". Het is dus essentieel om elkaar vragen te stellen. Het is de grondslag voor de economie. Aan de andere kan het commercieel gezien soms verstandig zijn om de oplossing niet direct te ventileren. Niet iedereen is gediend met een direct antwoord. Dat er nog eens goed over nagedacht wordt of dat het nog eens grondig wordt herkauwd, geeft meer autoriteit aan het antwoord. Maar, eerlijk is eerlijk in de naakte vorm was het ook al een goed antwoord. Maar, we zijn gewoon om steeds te zoeken naar autoriteit achter een oplossing. Jammer, maar dat hebben we elkaar ook aangedaan.

Eenvoud hebben we te goedkoop gemaakt. En het goede antwoord wordt alleen maar goed gevonden als het een hecht duo vormt met autoriteit.

Een passende oplossing, is een oplossing die precies past bij de vraag. ‘It ticks all the boxes’. Het past naadloos en er is niets op tegen. Zelf heb ik mij toegelegd of uitgedaagd om oplossingen te bieden die vooral potentie bieden. Een oplossing die een opening forceert voor nieuwe gedachten, die een uitnodiging kan zijn voor de vragensteller om mee te doen. Zodat de vragensteller zelf betere ideeën kan gaan ontwikkelen dan je als aanbieder van de oplossing voor mogelijk hebt gehouden. De meeste opdrachtgevers weten niet half hoeveel krachten zij zelf kunnen ontwikkelen. Daar heb je het weer: de sterkste oplossingen heeft hij of zij zelf al in zijn hoofd. De vraag stellen is eigenlijk de eerste stap naar het ontsluiten van wat hij of zij zelf al weet. Ik hoef alleen maar te helpen bij de opening. Daar zit voor mij veel meer uitdaging in. Het is ook moeilijker en onverwachter. In eerste instantie ben je kanslozer en een einzelgänger. Maar het resultaat wordt er alleen maar mooier op. Lees ook eens 'Manieren van denken hergebruiken'.

Het is makkelijker om een precies passende oplossing te bieden. Daar zijn genoeg methodes en mechanieken voor te raadplegen. Maar, als je ‘het’ vindt, als je potentie aanboort, is het een magisch moment. Voor de opdrachtgever en voor jezelf.

Jaren hebben de neiging om te klimmen en te dimmen. Maar, ik volhard. Dat wil zeggen; ik heb mij overgegeven aan de gedachte dat ik maar net ben begonnen en dat er nog veel te verwachten is. Het is er namelijk al en ik heb er slechts flarden van gezien. Alles ligt klaar. Maar, let op! Dat alles klaar ligt zegt niet dat alles voorbestemd is. Ik heb moeite om te geloven dat alles voorbestemd is. Dan zou het slechts het volgen zijn van het onvermijdelijk. Daar ben ik niet zo van.

Ik geloof meer in: laat vooral de mensen die het 'niet weten' langs de gebaande wegen struinen. Niet uit onkunde, maar omdat het nog steeds kinderen kunnen zijn, die blij zijn met de bloemetjes langs de weg en daardoor altijd net te laat zijn voor het eten…

Wijze, lieve moeders wachten namelijk altijd.

Foto van Jan van Geerenstein

Toen het leven nog goed was

Jan van Geerenstein vertelt u graag meer.

0522 24 61 62
j.vangeerenstein@fizz.nl