Plaatsloos en stateloos komen zij op zoals de zon opkomt over een heel halfrond. Verrassende ideeën op verrassende plekken. Daarnaast, wie leest er in deze digitale wereld nog reputatie of de autoriteit van een idee, af aan de locatie waar het idee werd geboren? Goede ideeën reizen mee met goede mensen. 

Ik durf mij zelf niet in het rijtje te zetten van Albert uit Ulm of Johan uit Betondorp. Niet vanwege Ulm of Betondorp, maar vanwege Albert of Johan. Of eigenlijk beter gezegd de betovering van wat zij konden doen, blijft eeuwig verwonderen. De koppeling van persoon met idee. De persoon werd zo groot als hun grootse ideeën. 

Gelijk kun je hebben, maar of je het krijgt, hangt af van waar je/het vandaan komt.

En toch in het vak van communicatie, de wereld van (digital) agencies, speelt hoe dan ook de plaats van vestiging wel een belangrijke rol. Komt het niet uit Amsterdam, Rotterdam, en bijvoorbeeld Utrecht, dan kan het niet goed zijn, ook al is het goed. Gelijk kun je hebben, maar of je het krijgt, hangt af van waar je/het vandaan komt. Zo werkt het.

En omdat het zo werkt, zal er ook reden zijn waarom het zo werkt. Je kunt een omgeving creëren waar de kans aannemelijker is dat daar goede ideeën zich gaan ‘nestelen’. Een bruisende plek, kun je forceren op ‘hot spots’ en ‘hubs’. Oude fabrieken kun je omtoveren tot ideeënfabrieken. Goede mensen zoeken goede mensen om zich heen. En die houden zich graag op bij inspirerende plekken. Dat is ook de reden waarom daar goede ideeën vallen. Goede ideeën reizen immers mee met goede mensen. Ook naar ideeënfabrieken. 

Daarnaast verbinden opdrachtgevers zich ook graag aan de autoriteit van deze plekken. ‘Made in Amsterdam’ voelt voor opdrachtgevers geruster aan dan bijvoorbeeld ‘Made in Ederveen’ of zelfs ‘Made in Amersfoort’. Autoriteit van een idee kun je ook (af)kopen door te kiezen voor een plek waarvan je mag verwachten dat het dan wel goed moet zijn. Ook al zou een idee uit Ederveen zo maar beter kunnen zijn.

En toch in essentie reizen goede ideeën mee met goede mensen. Van WC tot bad, van op de fiets tot in de tuin. In het donker en evenzo lui in de broeierige hitte van de zon. En ironisch genoeg: Door juist mijmerend en ontsnappend uit het raam te kijken van alles wat je er om je heen zo representatief en inspirerend is (op)gebouwd. 

Op dit moment kijk ik uit het venster van een gebouw in Meppel. Er hangt een wolkje boven mijn hoofd. Zou het een goed idee zijn wat met mij mee is gereisd? O, wacht...

“We gaan iets groots doen in Meppel”; staat er in dat wolkje, lees ik net.