Safety first! Hoe veilig is jouw website? Header icoon

We maken steeds meer gebruik van websites waar we gevoelige informatie achterlaten en de interactie tussen bezoekers neemt ook alleen maar toe. Denk aan bijvoorbeeld webwinkel bestellingen, online trainingsomgevingen, ledenwebsites en contact aanvragen.
Marjolien Roesink • 18-04-2017 • Leestijd 6 min

Het belang van een veilig internet wordt steeds groter. Zo is Google Chrome sinds januari de eerste browser die websites zonder een SSL-certificaat als onveilig markeert.

Wat is een SSL-certificaat?

SSL, herkenbaar aan HTTPS voor de url, is een techniek waarmee de verbinding tussen de bezoeker van een website en de server waar de website is ondergebracht wordt beveiligd middels een zeer sterke encryptie. Op deze manier kunnen de vertrouwelijke gegevens niet onderschept worden. Denk aan informatie die een websitebezoeker verstuurt via jouw website, zoals persoonsgegevens, wachtwoorden en betalingsinformatie.

Er wordt altijd gedacht dat SSL alleen nodig is wanneer een bezoeker gegevens verstuurt via de website, maar SSL werkt twee kanten op. Met een SSL verbinding zorg je ervoor dat men niet kan meelezen met wat je naar de website verstuurt. Maar het voorkomt ook dat informatie die naar de website verstuurd wordt, of vanaf de website verzonden wordt, niet aangepast kan worden. Daarom is een SSL-certificaat voor iedere website een must.

Je kunt een beveiligde website herkennen aan een groen slotje en https:// in de adresbalk:

Waarom is een SSL-certificaat belangrijk?

Allereerst is het belangrijk omdat je er natuurlijk voor wilt zorgen dat de data van bezoekers van jouw website zo goed mogelijk beveiligd is. In de Wet bescherming persoonsgegevens (Wpb) staat dat je zo veel mogelijk moet doen om persoonsgegevens op internet te beveiligen. Het SSL-certificaat is een makkelijke manier een draagt hieraan bij. Voor webshops of andere websites waar internetbankieren of creditcardbetalingen plaatsvinden, is het hebben van een SSL-certificaat verplicht. Uiteraard is het ook belangrijk om informatie uit contactformulieren te beveiligen. Je wilt als ondernemer uitstralen dat de bezoeker veilig informatie kan achterlaten.

Daarnaast is het ook belangrijk voor je SEO. Veilig surfen op het web is een belangrijk criteria van Google. Veilige en betrouwbare websites worden hiervoor ook beloond. HTTPS is een rankingsfactor voor de organische zoekresultaten geworden.

Safety first! Maar toch ook lekker dat dit weer bijdraagt aan een hogere Google ranking.

Welke type SSL-certificaten zijn er en wat is het verschil?

SSL-certificaten zijn op te delen in drie verschillende varianten:

Domeinvalidatie
De certificaatautoriteit controleert of jij als aanvrager de rechtmatige eigenaar bent van de domeinnaam die je hebt gekozen voor je website. Dit certificaat is vooral geschikt voor situaties waarbij gegevens veilig verzonden moeten worden, maar waarbij de identiteit van de website minder belangrijk is.

Organisatievalidatie
Met dit certificaat wordt je domeinnaam gevalideerd en de gegevens van je bedrijf gecontroleerd. Bezoekers kunnen zien dat de verbinding veilig is en welk bedrijf er achter de website zit. Dit wekt extra vertrouwen en is daarom bij uitstek geschikt voor webshops, of andere sites waar klanten gevoelige informatie achterlaten.

Uitgebreide validatie
Dit SSL-certificaat is aan te bevelen aan financiële instellingen of telecombedrijven. Alle (bedrijfsgegevens) worden volgens uitgebreide richtlijnen gecontroleerd. De bezoekers van de website krijgen een uitgebreide validatie te zien.

Hoe veilig is jouw website? Wil je dat we dat voor je uitzoeken of wat voor type SSL-certificaat nodig is voor jouw website(s) en wat de kosten zijn? Neem dan contact met ons op.

Foto van Marjolien Roesink

Waarom is een SSL-certificaat belangrijk?

Marjolien Roesink vertelt u graag meer.

06 23 63 31 40
marjolien@fizz.nl